Члан Академије

ПРИМ. ДР СЦИ. АЛЕК Ј. РАЧИЋ

 

ПРИМ. ДР СЦИ. АЛЕК Ј. РАЧИЋ

Специјалиста максилофацијалнe хирургијe

Магистар медицинских наука-оториноларингологија

Доктор стоматолошких наука-максилофацијална хирургија 

Академски специјалиста здравствене политике и менаџмента

 

 

Алек Рачић рођен je 1972. године у Београду, од оца Јовице и мајке Славице. Основну школу ”Светозар Марковић”, на Неимару, у Београду, завршио одличним успехом и дипломама ”Јован Микић-Спартак”, ”Никола Тесла” и ”Светозар Марковић”. Одличним успехом завршио је и 14. београдску гимназију на Врачару. Током основног и средњег образовања остваривао је успехе на општинским, градским и републичким такмичењима из биологије, књижевности, хемије, историје уметности, стрељаштва, рукомета и кошарке. Активно је играо кошарку у млађим селекцијама КК ”Црвена Звезда” и ОКК ”Београд”.

На матури добија понуду СТИ (менаџер С. Кићовић) за стипендију у Сједињеним Америчким Државама али, после разговора са управом гимназије (Д. Недељковић, Т. Цолић) и чланом председништва СР Србије С. Вучетићем, остаје на школовању у земљи.

Уписује Медицински факултет у Београду 1991, а због раног опредељења за максилофацијалну хирургију, прелази на Стоматолошки факултет у Београду где дипломира пре истека апсолвентског рока 1997. године.

Научни рад почиње 1995. године са доц. др Љ. Костић и проф. др М. Крстићем и учествује на скуповима студената и младих лекара у Новом Саду и Порто Рику посредством Завода за међународну сарадњу Србије. Лекарски стаж обавља у Дому здравља ”Врачар” у Београду и полаже државни испит у Министарству здравља Србије. За време лекарског стажа 1997, Министарство здравља Србије упућује га на Светски конгрес ортопедије вилица у Банкоку. На основу једногодишњег уговора 1998. године ради у Дому здравља Херцег Нови где испитује могућности преоперативног смањења стреса болесника (прим. др З. Стојовић).

Године 1999. борави у Канади на универзитетима у Торонту и Ванкуверу где под покровитељством др М. Ненадића похађа симпозијуме из оралне медицине. На Универзитету британска Колумбија (Ванкувер) похађа усавршавање из ургентне медицине према програму Министарства здравља Канаде, код проф. П. Стивенсона.

Уписује последипломске студије на Медицинском факултету у Београду 1999. и почиње истраживања у лабораторији за антропологију Медицинског факултета у Београду са доц. др М. Ђурић-Срејић. Са прим. др Б. Дукином (КБЦ ”Драгиша Мишовић”) почиње са радом око функционалне синусне ендоскопије што од 2001. наставља у Клиничком центру Србије са доц. др И. Пенђером. На 100. светском конгресу оралне медицине 2000. године у Паризу излаже научни рад о прeоперативном смањењу стреса болесника у хирургији усне дупље.

Последипломске испите на Медицинском факултету у Београду полаже у року и под менторством доц. др М. Димитријевића и проф. др Н. Јеличић. Израђује магистеријум ”Значај анатомских односа максиларних синуса и горњих зуба у болестима максиларних синуса” и магистрира 2003. (комисија: проф. др А. Илић, проф. др И. Сјеробабин, проф. др Г. Стојичић).

Према решењу Министарства здравља Србије специјализацију максилофацијалне хирургије почиње школске 2000/01. на катедри за ОРЛ и МФХ Медицинског факултета у Београду и завршава у року (комисија: проф. др А. Џолев, доц. др М. Димитријевић, проф. др Ж. Петровић). Учествује 2002. на Међународном ОРЛ конгресу у Београду где презентује део истраживања из магистеријума и похађа семинар ендоскопске хирургије синусa код проф. др Х. Штамбергера. Волонтерски учествује у настави катедре за ОРЛ и МФХ Медицинског факултета у Београду 2003/04. и 2004/05. где остварује значајну стручну сарадњу са проф. др Г. Стојичићем са којим обавља сложеније онкохируршке захвате у пределу главе и врата, како у Клиничком центру Србије тако и у општим болницама у Добоју, Никшићу и Брчком.

На UCLA у Лос Анђелесу 2003. године обавља усавршавање из пародонталне и имплантне хирургије код проф. др К. Берија и проф. др П. Комарга, а по препоруци декана Стоматолошког факултета у Београду проф. др В. Лековића и званично објављује идеју свог доктората. Наставак усавршавања код проф. др К. Берија похађа у оквиру Центра за континуирану едукацију Стоматолошког факултета у Београду 2006.  На Европском конгресу краниофацијалне хирургије у Барселони 2006. презентује прелиминарна истраживања из свог доктората. Студију започету 2003. на Медицинском факултету у Београду пребацује на Стоматолошки факултет у Панчеву 2005/06. због сарадње са доц. др И. Пенђером са којим врши ендоскопске интервенције како у КЦС-у тако и болницама у Сремској Митровици и Ваљеву.

Докторску дисертацију ”Функционална синусна ендоскопија у хирургији максиларних синуса” брани 2007. године (комисија: декан проф. др Д. Ценић-Милошевић, проф. др А. Џолев, проф. др Ч. Ђоковић, проф. др З. Стајчић, проф. др В. Петровић).

Похађа семинаре из естетике хирургије Неострата (САД) 2006, Рестилајн (Шведска) 2009, Редексис&Реваненсе (Канада) 2014. и бива лиценциран. Усавршавање из реконструктивне микрохирургије, а под покровитељством Европске асоцијације пластичне, естетске и реконструктивне хирургије (проф. др М. Нинковић, проф. др М. Јонак) обавља 2007. на Новосадском универзитету. На Медицинском факултету у Београду 2007. обавља усавршавање из трауматологије акредитовано од ЕАЦМФС асоцијације (проф. др Р. Бос, проф. др К. Л. Герлах).

На Факултету организационих наука и Медицинском факултету у Београду 2007. године уписује академску специјализацију ЗДРАВСТВЕНА ПОЛИТИКА И МЕНАЏМЕНТ. На Првом оснивачком скупу максилофацијалних хирурга Балкана 2008. у Београду презентује део истраживања из завршног рада академске специјализације и похађа семинаре из естетске и ортогнатске хирургије. Исте године завршава академску специјализацију радом ПРОМОЦИЈА ПРЕВЕНЦИЈЕ МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ КОЖЕ (комисија: проф. В. Филиповић, проф. Д. Вуковић, доц. Р. Јаничић).

Аутор и коаутор је око стотину стручних и научних радова од којих је више од 40 објављено у стручним часописима.

У периоду 2007/09, одлуком Скупштине града Београда, био је члан Надзорног одбора КБЦ ”Бежанијска коса”.

Стручна усавршавања из области онкохирургије и микрохирургије обавља у Хавани, Кијеву и Паризу од 2012. до 2014. године.

Звање ”примаријус” му додељује Министарство здравља Републике Србије 2012. године (рецензија проф. др Н. Јовић, ВМА).

Активан је члан Европске асоцијације за краниофацијалну хирургију.

Др Рачић је, иначе, изумитељ два патентирана хируршка инструмента: подизача слузнице максиларног синуса и самодржеће хируршке пинцете. Уз то, има и ауторско право А-2015/0105 над шест иновативних хируршких захвата из области реконструктивне хирургиjе главе и врата. Своја два хирушка патента је, испред САИН-а, излагао 2015. на Европском симпозијуму у Мађарској где је добио златну медаљу за медицину и посебну награду од градоначелника, бокал са знаком града. 

Члан је РАС-а и САИН-а и председник Одбора за здравствени менаџмент Српског лекарског друштва.

Био је члан три међународне мисије UN/OSCE и предавач на више научних и стручних скупова из максилофацијалне, пластичне и реконструктивне хирургије, стоматологије, оториноларингологије и здравствене политике и менаџмента.

Запослен је у Клиничком центру Србије, говори енглески и руски, а служи се француским језиком.

Активан је већ 20 година у разним телима Српске православне цркве и добитник је грамате и иконе са посветом Патријарха српског г. Иринеја.

Годишње обави око 150 хируршких интервенција и више од 600 специјалистичких прегледа.

Ожењен је и има троје деце. 

Radovi:

 

.......

Контакт:

мобилни телефон: 066 830 06 78

електронска пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

JoomShaper