Почасни члан академије

БОРА ДУГИЋ

Бора Дугић је истакнути уметник српске музичке сцене, музичар истанчаног укуса, осећања за фразу, изузетни тумач српске и балканске музике.
Спада у највеће народне уметнике у свету.

Рођен је 10. јуна 1949.године у селу Ђурђеву у централној Шумадији.
Завршио је чувену крагујевачку Гимназију, Вишу педагошку школу – одсек математика и Факултет за културу и медије и мастер студије, добивши звање дипломираног културолога.
Спада у музичаре са највећим бројем интервјуа у медијима.

Ексклузивни је солиста ПГП РТС-а.
Поред великог броја снимљених тонских носача за ПГП РТС (за коју је снимио двадесетак тонских и видео издања на плочама, касетама, компакт- дисковима, видео касетама и ДВД-ју), њему је припала част да учествује на пројекту за први ЦД у копродукцији познате куће “Philips” и ПГП РТС, 1985. године.
По томе, званично је био први југословенски уметник, који је снимио компакт диск.
Од тонских и видео носача, за ПГП РТС издвајамо пројекте:
ЛП “Чаробна фрула Боре Дугића “ (1979.),
ЛП “Виртуозна фрула” (1982.),
ЦД “The art of Bora Dugic” (1987).,
ЦД “Између сна i јаве”2002.),
ЦД “Заувек и после” (2011.),
ДВД “Симфонија духа и даха”(2014)…

Учествовао је у снимањима за филмове “Бој на Косову”, “О покојнику све најлепше”, “Нечиста крв”, “Спаситељ” Оливера Стоуна, “Буре Барута”, “Кордон,”…” ТВ серије “Ратне судбине” (у продукцији BBC-а), “Вук Караџић”, компоновао за позориште (“Друга врата лево”, “Ружичњак”, “Чујеш ли мама, мој вапај”, “Хенри VI”, “Родео”, “Рулет плес”), филм и ТВ серију “Синовци”, филм “Маша” и ТВ серија “Горки плодови”…)
Писао је имузику за три Велика школска часа у Крагујевцу.
Гостовао је на свим континентима и одржао велики број солистичких концерата, стекавши бројне поклонике у земљи и свету. Не зна се тачан број пројеката на којима је учествовао.

Представљао је Југославију и Србију на Светском фестивалу у Москви (1985.), Међународном сајму у Хановеру са концертом на Хановерској музичкој академији (1988.), Братислави (1977. – друга награда за композицију и интерпретацију), два пута учествовао на фестивалу “Дани европске музике” у Минхену (1987. и 1989.), Фолк фестивал европске радио дифузије (1990.), Међународном фестивалу у Вавилону (1995.), Фестивалу подунавских земаља (1982.), Фестивалу “Марија Танасе” у Крајови (1996.) и телевизијском фестивалу “Златна ружа Монтреала” 1992. године.
Са Јеленом Томашевић и композицијом “Оро” Жељка Јоксимовића, представљао је Србију на Песми Евровизије у Београду, 2008. године.
Одржао је солистичке концерте у чувеној концертној дворани SIDNEY OPERA HOUSE у Сиднеју (2003. године.), Опери у Одеси, минхенској дворани “Карл Орф,” париском "Site de la musique",” чикашком “Navy pier”, лондонском “Stanwayhall" i “Regents hall”, тршћанској Опери “Ђузепе Верди”, торонтском “Glen Guld Teatru” … Бечу, Грацу, Салзбургу, Бремену, Минхену, Њујорку, Москви, Лос Андјелесу, Бриселу, Луксенбургу, Лиону, Нарбону, Букурешту, Пловдиву, Питештију, Минску, Солуну, Атини, Кипру, Будимпешти, Гетеборгу, Норвичу, Токију, Нагану, Мелбурну, Перту, Аделаиду, Камбери, Копенхагену, Дортмунду, Лајпцигу,Софији…
Наступао је са великим светским уметницима, попут  Georga Zamfira, JordiSavalla, Dumitru Zamfire, Teodosia Spasova...
Пуне три деценије радио је као истакнути солиста у Радио телевизији Србије, у Великом народном оркестру и Народном ансамблу.
Задњих 10 година радног стажа у РТС-у водио је свој  Ансамбл Боре Дугића, снимајући за радио и телевизијске серије, попут култне серије “Лети, лети, песмо моја мила”, аутора Нене Кунијевић.
Кроз Ансамбл је осим легенди, попут Бокија Милошевића, Мише Блама и Зорана Живковића, прошао и велики број познатих певача и музичара, попут Соње Перишић, Снежане Копуновић, Зорана Старчевића, Дјина Маљоковића, Владе Пановића, Бобана Копуновића, Милана Нешовића, Биљане Слијепчевић, Владе Слијепчевића, Николе Крауса, Дамира Савковића…

Осим снимања за РТС, снимао је и са ансмаблима Радио Сарајева, Радио Новог Сада, Радио Минхена, Радио Софије…
Поред активног бављења традиционалном музиком фруле, али и другим музичким жанровима – класичним минијатурама, филмском музиком, светски познатим Инструменталима, музиком страних народа, део своје богате каријере је одвојио и за конструкцију и израду најбољих фрула у чему су му помогли знање математике, физике и музике, али и његов трагалачки дух, спретност и домишљатост у градњи.
Тај део његовог ангажмана, омогућио је да се  на  фрули свира без бојазни да неће да штимује са другим оркестарским инструментима, уз далеко већи избор тонских боја, јачине и динамичке равнотеже.
Први у свету објединиоје две за полустепен различите фруле у један инструмент, што је сензационална комбинација.
Користећи мудрост старих Кинеза у промени боје тона и њене јачине, конструисао је фрулу, којом се током извођења може мењати боја, без прекида континуитета фразе.
Захваљујући његовој блиставој каријери, данас велики број младића и девојака креће његовим путем у чему им он несебично помаже, учећи их тајнама фруле…

Награде и признања:

Добитник је Златне значке Културно – просветне заједнице Србије за 1995.године.
Добитник је Октобарске награде града Крагујевца за 1997.годину.
Добитник је Вукове награде за 1997.годину.
Добитник је Златног беочуга КПЗ града Београда 2003.г. за трајни доприноск ултури Београда.
Добитник је Златне медаље за музику у филму “Кугла” Драгана Елчића 2003.године.
Добитник је награде БК ФОНДАЦИЈЕ из области културе и уметности за 2005.годину.
Добитник је награде МАЕСТРО ИНТЕРНАТИОНАЛ за 2006.годину.
Добитник је награде “Матија Бан” Општине Чукарица за допринос култури 2006.године.
Добитник је Плакете СВЕТОГ ЂОРЂА града Крагујевца за изузетан допринос афирмацији Крагујевца у земљи И свету 2007.године.
Добитник је Посебног, доживотног признањаза изузетни допринос националној култури.
Добитник је награде “Стефан Првовенчани” за изузетан допринос националној култури, 2009. године.
Добитник је ОрденаСветог Саве II степена, Српске православне цркве 2013.г.
Добитник је престижнена граде “Златни мелос” 2014.г.

Ожењен је супругом Миланком, наставницом математике.
Имају двоје деце – Јасмину, која је докторирала на уметности и дизајну – и Бојана, који је завршио музичку продукцију и инжењеринг на чувеном Berclee College of Music у Бостону, а живи и ради у Њујорку.

Најпознатија дела:

Погледајте видео

Обичан балкански дан

Трен

Скакавац

Контакт: