ВЕСТИ

 

10. јул 2020.

ДАНАС ЈЕ ДАН ИЗУМИТЕЉА

Nikola Tesla

Поводом данашењег празника, Дана изумитеља, председништво Српске академије изумитеља и научника (САИН), својим колегама честита овај дан науке и изумитељства и свима жели много личног и професионалног успеха у даљем раду.

Председништво САИН-а 

..... 

АКАДЕМИЦИ САИН-А НА ГРОБУ АКАДЕМИКА САВЕ РАДОВИЋА

Grob Savo Radovic

Чланови Српске академије измутеља и научника (САИН), крајем јуна, обишли су гроб, последње почивалиште недавно преминулог члана Академије и свог колеге, изумитеља, који је преминуо током пролећа ове године, у 73. години живота. 

Академик Саво Радовић (1947-2020) спада у ред познатих и признатих српских проналазача. Аутор је “Уређаја за континуалну неутрализацију електромагнетног спектра штетног зрачења СЕРБ” који је заштићен код нас и у многим државама света. СЕРБ је испитан на Руској академији наука у “Институту за радиотехнику и електронику” на магнетно-индукционом томографу а тестиран у Руском научном центру за “Рехабилитациону медицину” у Москви.

Учествовао је на бројним домаћим и иностраним сајмовима и изложбама (Москва, Будимпешта, Питсбург, Брисел, Дубаи, Скопље, Загреб, Београд и др). На свим изложбама награђиван је са највећим међународним одликовањима.

* Академик САИН-а Саво Радовић одликован је орденом “Крст витеза” Краљевине Белгије за изум 2004. године у Бриселу.
* Клуб Привредних новинара Србије и Прокредит банка у конкуренцији малих предузетника прогласили су академика САИН Саву Радовића лидером 2005. године.
* Савез проналазача СЦГ, САНУ и ПКС прогласили су академика САИН Саву Радовића изумитељем 2006. године.
Академик САИН-а Саво Радовић био је и члан интернационалног клуба изумитеља “АРХИМЕДЕС” у Москви.

Борис Павлов

.....

IN MEMORIAM

САВО Н. РАДОВИЋ (1947 - 2020)

Savo N Radovic In Memoriam

Саво Н. Радовић рођен је 27. јануара 1947. године у Бучју, код Прибоја. У Пљевљима је завршио осмогодишњу школу и школу ученика у привреди, дрвопрерађивачког смера, а у Београду машинску техничку. Има вишу стручну спрему, а радио је у фирми “Велимир Јакић” у Пљевљима до 1968. године.  

Долази у Београд и почиње да ради у највишим државним органима. Године 1980. одлази на рад у нашу амбасаду у Москву а потом и у амбасаду у Букурешту. Враћа се у СМИП и ради до новембра 2009. године када одлази у пензију.

Аутор је “Уређаја за континуалну неутрализацију електромагнетног спектра штетног зрачења СЕРБ” који је заштићен код нас и у многим државама света. СЕРБ је испитан у Руској академији наука у “Институту за радиотехнику и електронику” на магнетно-индукционом томографу а тестиран у Руском научном центру за “Рехабилитациону медицину” у Москви.

Учествовао је на бројним домаћим и иностраним сајмовима и изложбама (Москва, Будимпешта, Питсбург, Брисел, Дубаи, Скопље, Загреб, Београд и другим).

Спада у ред познатих и признатих српских проналазача.

На свим изложбама награђиван је са највишим међународним одликовањима.

* Академик САИН-а Саво Радовић одликован је орденом “Крст витеза” Краљевине Белгије за изум 2004. године у Бриселу.
 
* Клуб Привредних новинара Србије и ProCredit банка, у конкуренцији малих предузетника, прогласили су академика САИН-a Саву Радовића лидером 2005. године.
 
* Савез проналазача СЦГ, САНУ и ПКС обележавајући дан иноватора, посвећен 150 година од рођења Николе Тесле, прогласили су академика САИН-a Саву Радовића изумитељем 2006. године.
 
Академиk САИН-a Саво Радовић је био и члан интернационалног клуба изумитеља “АРХИМЕДЕС” у Москви.
 
Преминуо у Београду у 73. години живота, после кратке и тешке болести.

(2. април 2020) 

.....

3. октобар 2019.

НОВИ РЕДИЗАЈНИРАНИ САЈТ САИН-а

Novi SAIN SAJT 2019 copy

Почетком октобра 2019. приступило се редизајнирању и неопходном ажурирању наше већ постојеће интернет странице.

Као и до пре неку годину, овог обимног посла прихватио се наш дугогодишњи пријатељ и новинар Душан Мариновић.

Сајт САИН-а је још у раду и реконструкцији па молимо за мало стрпљења. Хвала.

Д. М.

........ 

7.10.2016.

СЕЋАЊЕ НА КАТАСТРОФУ БРАНЕ ВАЈОНТ У ИТАЛИЈИ 9. ОКТОБРА 1963.

СЕЋАЊЕ НА ТРАГЕДИЈУ ВАЈОНТ

На данашњи дан 09.10.2018. биће 55 година од катастрофе на језеру бране Вајонт у северној Италији.

Инжењери који се баве великим хидротехничким објектима, трагедију Вајонт не треба никад да забораве, а млади који тек почињу, треба да о тој трагедији науче.
Јавност такође треба потсетити шта се десило.

Поводом годишњице ове трагедије је у Инжењерској комори Србије, Регионални центар Нови Сад, 2016.год. Академик САИН Раде Милутиновић дипл.инг. хидротехнике је одржао предавање СЕЋАЊЕ НА КАТАСТРОФУ БРАНЕ ВАЈОНТ У ИТАЛИЈИ 9.X.1963. или НЕМАР И ГРЕШКЕ ОДГОВОРНИХ КАО УЗРОК КАТАСТРОФА ХИДРОТЕХНИЧКИХ ОБЈЕКАТА НА ПРИМЕРУ БРАНЕ ВАЈОНТ.

Тог 9.октобра 1963. год у 22.39 сати у језеро је клизнуло 260 милиона м3 падине планине Тоц. Језеро је било дубоко 235 м. Формирао се водени талас који је збрисао неколико села око језера и прелетео преко 263м високе бране у слоју дебелом 200м, пролетео кроз кањон Вајонт и пао у реку Пијаве направивши кратер од 60м. Потом је збрисао насеље Лонгароне и коритом реке све што је дохватио однео у Јадранско Море. Страдало је око 2.000 људи од чега 360 деце. Да их је било више, сви би страдали. У тој трагедији није било преживелих. Настао је земљотрес кога су регистровале све опсерваторије у Европи. Ваздушни удар је био два пута јачи од оног у Хирошими. Лонгароне је у тренутку поплављен са више десетина метара воде. Вода је рушила и носила све што није порушио ваздушни удар. Све се завршило за 7 минута.

Трагедија Вајонт је за инжењере упозоравајућа. Прилике које су је пратиле су за нашу земљу такође упозоравајуће.

Те 1963.године у Италији је спровођена национализација електропривредних објеката. Код нас је у току супротан процес - прелажење великих хидротехничких објеката из друштвене и државе својине у приватну својину. Оба процеса носе ризике. Наш ризик је: Може ли неко ко није градио велике хидротехничке објекте и коме хидротехника није струка да успешно преузме и води објекте и системе које није могао успешно да користи, њима управља, њима успешно газдује и остварује добит онај ко их је градио? Или ти објекти остају држави као камен око врата.?

Два рушења малих брана су нам се десила 2018.год. На срећу, није било жрава. У јавности су прошли само са новинским извештајима. Да ли је упозорење схваћено и прихваћено?

Зато је важно подсећање на брану Вајонт.

12.02.2008. УНЕСКО је покренуо Међународну годину планете Земље и истакао трагедију бране Вајонт као једну од пет највећих трагедија изазваних људском активношћу.

Трагедија бране Вајонт се сматра неуспехом инжењера и геолога. Упућен је апел инжењерима да се трагедија Вајонт никад више не понови јер се и даље граде све више бране и све веће акумулације.

Детаљнији приказ са техничким детаљима и хронологијом догађања је дат у раду.

......

Јул 2015.

Поводом 10. јула

ЧЕСТИТКЕ ЗА ДАН ИЗУМИТЕЉА

Поводом 10. јула, Дана изумитеља, академик Српске академије изумитеља и научника, др Рато Нинковић огласио се данас и честитао овај значајан празник свим члановима Академије као и свим изумитељима света. Овом приликом др Нинковић је подсетио да је и сам Никола Тесла, чији се данашњи дан рођења такође прославља широм света, за себе тврдио да је он пре свега - изумитељ.

- Упућујем искрене честитике свим нашим колегама, изумитељима и научницима, и предлажем да убудуће овај наш празник прослављамо на свечанији и адекватнији начин. То би, уједно, била и одлична прилика да подсетимо јавност и надлежне да без нових идеја и изума не може бити никаквог напретка у свету - рекао је др Рато Нинковић и додао: 

- После успешних разговора и преговора са иранским званичницима, делегација САИН-а, коју ћу предводити заједно са господином Елбрусом Созановим, нашим извршним директором за Русију и Заједницу независних држава (ЗНД), а у којој ће бити и моја два асистента, сутра путује за Техеран а потом и Карманшах, значајан индустријски град у Ирану. Тамо ћемо имати јединствену прилику да непосредно представимо наше изуме. Иранска страна је, иначе, изразила посебну заинтересованост за изуме наших академика Звонимира Јанковића, Мате Зупца и моје али ћемо се потрудити да нашим домаћинима представимо и изуме свих наших академика и чланова. На пут носимо и десетине килограма наших изума и другог материјала и надамо се да ћемо се из Ирана вратити са добрим и охрабрујућим вестима. 

 Д. М. 

........

Јун 2015.

Одржана годишња скупштина Српске академије изумитеља и научника

ИЗАБРАНО НОВО ПРЕДСЕДНИШТВО АКАДЕМИЈЕ

На редовној годишњој скупштини Српске академије изумитеља и научника, која је одржана 15. јуна 2015. у Београду, усвојен је Извештај о раду за претходни период и План рада за ову и наредну 2016. годину.

После дискусије по овим и другим важним питањима приступило се избору новог председништва Академије.

Том приликом за председника САИН-а поново је изабран академик др Зоран Петрашковић. За потпредседнике Академије изабрани су академици Раде Милутиновић дипл. грађ. инж, мр Богдан Тодоров и др Никола Жегарац.

Др Рато Нинковић је изабран за директора САИН-а за економске односе са државама Евроазије, а Бранко Бабић за координатора за међународне активности Академије.

За новог генералног секретара Академије изабран је Бранко Кецман.

Скупштина се овом приликом захвалила досадашњим члановима Председништва и генералном секретару Академије на дугогодишњем преданом раду, а новом руководству пожела успешан и још плодотворнији рад на афирмацији и испуњењу свих предстојећих задатака и циљева Српске академије изумитеља и научника.

Д. М. 

.......

Фебруар 2015.

Нови изум и патент нашег академика Звонимира Ђ. Jанковића

ДУГОТАЛАСНИ ХИДРОГЕОЛОШКИ ДЕТЕКТОР ”ДТХД-15”

ДУГОТАЛАСНИ ХИДРОГЕОЛОШКИ ДЕТЕКТОР ДТХД-15

Како нас је обавестио потпредседник САИН-а, академик Звонимир Ђ. Jанковић, његов недавно конструисан изум, ових дана је и патентиран под називом: ДУГОТАЛАСНИ ХИДРОГЕОЛОШКИ ДЕТЕКТОР ”ДТХД-15”.

У свом допису академик Јанковић каже да је нови изум намењен за проспекциjу нафте, воде, руда, минерала, диjаманата и опала до 5.000 метара дубине са вероватноћом од око 90 одсто. Изум је тестиран у Белгиjи на све врсте диjаманата и 20 врста аустралијских опала. 

Нови изум у свом комплету има: 1. Суперселективни сигнал генератор, 2. Дуготаласни сигнал генератор (ДДС), 3. Мини сигнал генератор, 4. Дуготаласне цилиндричне сонде, 5. Дуготаласну купасту сонду, 6. Поjачавач излазног сигнала, 7. Претварач напона 12/220 V, 8. Акумулаторску батериjу од 12 V, 7,2 Ah, 9. Дуготаласни електромагнетни сензор, 10. Дуготаласни електромеханички сензор, 11. Дуготаласну сензорску стрелу, 12. Дуготаласну емисиону телескоп антену, 13. ГПС типа ”ЛАJКА” или слични, 14. Ручне радиостанице типа "ALINCO”, 15. Бусолу и 16. Остали монтажни прибор.

Д. М.

......

Август 2014.

Одржана седница председништва Академије

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ САИН-А СРЕДИНОМ ОКТОБРА

predsednistvo sain01

У Београду је 29. августа 2014. одржана редовна седница председништва Српске академије изумитеља и научника. Осим чланова председништва, академика др Рате Нинковића, мр Богдана Тодорова и Мате Зупца, седници су присуствовали и академици Саво Радовић, Зоран Дујаковић и Раде Милутиновић.

На седници председништва било је речи о вишегодишњем боравку академика Зорана Дујаковића у Авганистану где је, као стручњак, радио на детекцији и деминирању терена од минско-експлозивних средстава, о чему је он детаљно известио скуп.

Чланови председништва и гости потом су обавештени о припремама за издавање специјалне монографије о САИН-у, а поводом јубилеја Академије - десет година њеног постојања.

Договор пред значајан јубилеј Академије

Како је на седници речено, свечана академија поводом значајног јубилеја, требало би да се одржи 22. или 23. октобра у Београду.

Тим поводом разматрана су бројна организациона питања и донети одређени закључци па се у наредном периоду очекују и конкретне обавезе и задаци чланова Академије.

 Д. М.

......

Јули 2014.

Поводом обележавања Дана Николе Тесле

НАШИ АКАДЕМИЦИ ГОВОРИЛИ НА НОВОСАДСКОМ ШТРАНДУ

Aкадемици САИН-а Раде Милутиновић и Мато Зубац били су недавно гости Новосадског поподнева на РТВ Нови Сад

Поводом обележавања дана нашег и светског изумитеља Николе Тесле, 10. jула ове године, академици САИН-а Раде Милутиновић и Мато Зубац били су гости Новосадског поподнева, на РТВ Нови Сад, у емисиjи "Лето на Штранду".

Том приликом наши академици говорили су о великим Теслиним изумима али и о паралелема у изумитељству тог времена и овог нашег.  

Милутиновић и Зубац коментарисали су нашу ситуациjу и нагласили да данас, због немања слуха за нашу памет, и то од нас самих, наши изуми често "одлазе у печалбу". Односно, да су само они срећни и ретки, коjи су ономад имали срећу да уз себе имаjу jедан "Вестинг Хаус" (коjи им jе и финасирао изум), пролазили даље и да је њихов изум имао шансе да, у неком далеком свету, угледа светлост дана. У супротном, а што је наjчешће случаj у нас (пошто таквих финансиjера у Србиjи нема!) многи вредни изуми и иновациjе остаjали су у фиjокама њихових аутора и цела ствар је, нажалост - пропадала. Примера за то је - много.

Поводом десет година постојања САИН-а у октобару ће бити одржан и свечани скуп

Како jе на Штранду речено и изуми академика Милутиновића (из области одбране од поплава) као и они академика Зупца (из области обновљиве енергиjе и технологиjе брикетирања, пелетирања и котлова на агропелет), по свему судећи, Србиjа ће, на краjу, увозити од других иако су све то изумели управо наши људи и то овде.

Током гостовања на РТВ Нови Сад наши академици обавестили су jавност и да се ове године обележава десетогодишњица постоjања Српске академиjе изумитеља и научника и да ће се, у октобру, тим поводом, одржати свечани скуп. На краjу, споменуто jе и то да академици САИН-а имаjу светске изуме из многих области, али да их, до сада и нажалост, наша држава ниjе препознала нити показала неки озбиљниjи интерес за њима.

Да ли ће, попут Теслиних изума, и ови наши, овдашњи и садашњи, отићи ускоро у неку печалбу - показаће време.

Д. М.  

......

Проjекти наших академика

НОВИ ТУРИСТИЧКИ КОМПЛЕКС У ИГАЛУ ОТПОРАН И НА ЗЕМЉОТРЕСЕ

НОВИ ТУРИСТИЧКИ КОМПЛЕКС У ИГАЛУ ОТПОРАН И НА ЗЕМЉОТРЕСЕ

Како сазнаjемо од председника САИН-а, академика др Зорана Петрашковића, у току су припреме новог система зиданих, еколошких и енергетски ефикасних кућа и то високе сигурности на потресе земљотреса, за руског партнера. Реч је о примени здравих и природних материјала (опека и камен), са дебелим фасадним зидовима високе енергетске ефикасности и еколошки чистим. Подухват jе у фази проjектовања.

Наиме, руски партнер планира да гради насеље на црногорском приморjу, односно у туристичком комплексу у Игалу. Суштина новог ситема огледа се у повећању сигрности на потресе и то потпуно новим, до сада - непознатим ситемом.

Aкадемик Петрашковић, коjи jе један од твораца овог проjакта, објашњава да је систем прошао сва неопходна експериментална и нумеричка третирања и да представља путпуно ново стање технике система и технологиjе грађења.

Руски партнер планира да гради ново туристичко насеље у Игалу  Нови систем зиданих, еколошких и енергетски ефикасних кућа високе сигурности на потресе земљотреса дело је академика др Зорана Петрашковића

- На развоjу овог новог конструкциjског система и технологиjе грађења, осим што jе извршена реализациjа пилот обjеката, током минулих пет година колико радимо на њему, обављени су броjни експерименти  и истраживања којa су и показалa да је наш систем одличан - каже Петрашковић и додаjе да ће се ускоро са новим проjектом упознати потенцијални корисници и специjалисти из ове области.

Више о пројекту погледајте овде.

Д. Мариновић

...... 

Март 2014.

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА САИН-А

У четвртак, 27. марта 2014. године, у Београду jе одржана седница председништа Српске академиjе изумитеља и научника (САИН)

На дневном реду седнице биле су следеће теме:

  • Извештаj о раду за 2013. годину,
  • План рада за 2014. годину,
  • План обележавања десетогодишњице САИН-а,
  • Проблематика развоjа идеjе до производа и увођење производа у тржиште (економско правни и технички аспекти) и
  • Уговор о лиценци, ауторски уговор, трансфер технологиjе, know-how.

У председништву САИН-а било jе рећи и о предстоjећоj и значаjноj Међународноj изложби "Архимед 2014" у Москви као и о учешћу академика САИН-а на њоj, затим о три призната патента у 2013. години председника САИН-а, др Зорана Петрашковића и хуманитарноj мисиjи људи из Система ДЦ90 на Филипинима. Такође, било jе речи и о одржаноj изложба изума у Дому омладине града Београда.

Председник САИН-а обавестио jе чланове Академије и да jе он, са своjим сарадницима из Система ДЦ90, недавно боравио на грчком острву Кефалониjа коjе стално потресаjу земљотреси. На лицу места утврђено jе чињенично стање и какве су последице учесталих земљотреса када jе и понуђена сарадња грчким пријатељима око ревитализациjе хотела и цркава на том грчком острву.

Више о посети грчком острву Кефалонија погледајте овде.

Д. М.

.......

Фебруар 2014.

АКАДЕМИК МАТО ЗУБАЦ НА ТРИБИНИ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

Zubac-Zelena-ekonomija

У организацији Удружење грађана ”ГМ ЕКО БАЛАНС” из Горњег Милановца, а у сарадњи са ”РЕБИНА Аграр” из Србије и ”РЕБИНА Гроуп” Аустрија, одржана је, средином фебруара, јавна трибина на тему ”Производња и употреба зелене енергије”.

На трибини су говорили Александар Фрагнер, дипл. инж. грађевинарства, иначе директор и сувласник ”РЕБИНА Аграр” Србија и члан управног одбора ”РЕБИНА Гроуп” Аустрија и академик САИН-а Мато Зубац, дипл. инж. машинства и дипл. економиста, добитник три златне медаље на сајму ”Еурека” у Бриселу у области обновљивих извора енергије, иначе технички директор ”РЕБИНА Аграр” Србија.

Концепт производње енергије, који је овом приликом представљен, коришћење је био-масе и то пре свега оне добијене опредељеним узгојем.

Д. М.