Академик

ЗОРАН ДУЈАКОВИЋ 

Академик Зоран Дујаковић

Зоран Дујаковић рођен је 30. јуна 1966. у селу Ђурђево, општина Шабац. Основну школу завршио у Врбањи, а Средњу воjну школу у Сараjеву и Београду. По занимању је техничар телекомуникациjа. Службовао у Мостару, Ужицу, Сараjеву, Београду и Бања Луци. Ожењен супругом Магдаленом и отац кћерке Хане и сина Филипа. Члан је МЕНСЕ. Иноваторским радом бави се низ година.

До сада Дујаковић има седам радова коjи су приjављни у Националном патентном заводу у Сараjеву, а два рада су му приjављена у Међународном патентном заводу. За своjе радове више пута је награђиван на међународним и домаћим саjмовима иновациjа.

Тренутно ради на неколико иновациjа из поља заштите животне средине као и на иновациjама у сектору ауто-индустриjе.

Члан је Удружења иноватора града Бања Луке, Савеза иноватора Републике Српске, Асоциjациjе иноватора БиХ и Савеза проналазача Србиjе.

Инструктор је роњења са међународном лиценцом у асоциjациjама CMAS и CEDIP. Члан је удружења професионалних инструктора роњења.

Инструктор је спелеологиjе са међународном лиценцом UIS. Испит је полагао у класи професора др Младена Гарашића из Загреба (Хрватски спелеолошки савез). Суоснивач је и председник Спелеолошког клуба ”Гремлини” из Бања Луке. Редовно држи школе спелеологиjе где ради као предавач и организатор.

Ангажован је за потребе Међународне агенциjе за тражење несталих из последњег рата на овим просторима. Повремено ради као стручњак и консултант за спелеолошке активности и за вађење унесрећених. Са своjом екипом jедини је у свету који је радио на ексхумациjи и деминирању спелеолошких обjеката дубљих од сто метара. Држи светски рекорд у оваквим радовима од 135 метара дубине.

Инструктор је висинских екстремних радова и техника спашавања. Повремено ради и као предавач за фирму ”АЛП комерц системи” из Београда.

О свом раду на плану иновација Дујаковић каже:

”Иако су данас, у вријеме развијене науке и технологије, становницима при руци многи високотехнолошки апарати који су постали свакодневица, а који су некада могли да буду само машта, још увијек има иноватора који својим проналасцима могу да изненаде и одушеве данашње друштво.

Оно чиме се свака земља поноси су нови проналасци. Иноватори и њихови патенти у свијету знања и иновација моћно су средство у јачању иновативних и технолошких идеја, као и могућности цијелог једног друштва. Патентом обезбјеђујете искључиво право на сопствену идеју и стварате себи шансу за могући пословни и финансијски успјех.

Да Српска обилује иноваторима који својим патентима желе да промијене свијет, говоре подаци да има велики број оних који су одушевили наше, али и свјетско тржиште”.

Један од недавно награђених иноватора из Републике Српске је Бањалучанин Зоран Дујаковић, који се са престижног московског сајма иновација вратио окићен сребрном медаљом.

Његова иновација ”ЗАВОЈ ИМОБИЛИЗАТОР” представљена је у облику модела, односно онаква каква ће бити када постане фабрички производ.

Дујаковић, који се иноваторством бави већ дуги низ година, до сада је пријавио седам радова Институту за интелектуално власништво БиХ и два рада Интернационалном патентном заводу.

- За своје радове добио сам више од 30 медаља на сајмовима иновација, а прошле године освојио сам чак 19 интернационалних медаља на највећим свјетским сајмовима иновација и патената - каже Дујаковић.

За иновацију ”УНИВЕРЗАЛНИ ОРТОПЕДСКИ УЛТРАЛАКИ ИМОБИЛИЗАТОР” Дујаковић је до сада награђен са четири гранд прија, осам златних, пет сребрних, четири бронзане медаље и три специјалне награде.

- Ријеч је о револуционарном рјешењу и дизајну нове врсте имобилизатора која у потпуности мијења гипс који је до сада био у употреби код имобилизација повреда и ломова. Погодност је и у томе што је материјал тако направљен да на себи има рупице и на тај начин омогућава прозрачивање, туширање и хигијену повријеђеног дијела тијела - објашњава Дујаковић.

Изумитељ додаје да су са њим већ контактирали из Светске здравствене организације из Женеве, као и неки светски продавци медицинских препарата, али и да је добио подршку од стране многих домаћих институција.

Контакт:

Tел: +387(0)51524-834
Моб: +387(0)65660555
Ел. пошта: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

http://www.zoran-dujakovic.com