Академик 

ПРИМ. ДР СЦ. МЕД. САВО БОЈОВИЋ

Саво Бојовић

Примаријус др сц. мед. Саво Бојовић, лекар специјалиста, гинеколог-андролог-сексолог, већ 35 година бави се практично, стручно и научно проблемима брачне неплодности; гинеколошким болестима, андролошким проблемима и сексолошком дисфункцијом. Завршио је постдипломске студије. Магистрирао је и докторирао у области хумане репродукције.

Патентирао је осам значајних патената.

Објавио је више од 140 научно-стручних радова и публикација код нас и у иностранству.

ХУМАНА РЕПРОДУКЦИЈА је његова двадесета књига по реду. По своме садржају, композицији али и значају представља не само његово животно дело, већ има огроман стратешки значај у смислу едукације едукатора–лекара, који треба да користе најсавременија сазнања и методе у испитивању и лечењу брачне неплодности.

Носилац је бројних домаћих и страних највећих похвала, награда, признања, медаља, пехара, захвалница, диплома и ордена.

ПОЧАСНИ ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ ИЗУМИТЕЉА И НАУЧНИКА – САИН.

- Лекар специјалиста, гинеколиг–обстетичар–андролог–сексолог
- Спортски лекар са дипломом ФИМС-а
- Дипломирани виши тренер рвачког спорта
- Судија рвачког спорта
- Генерални секретар рвачког спорта Србије
- Двоструки шампион Југославије у супертешкој категорији
- Члан Шведске рвачке репрезентације
- Изумитељ – десет значајних патената
- Проглашен лекаром хуманистом деценије од стране Интернационалне лиге хуманиста
- Аутор више од 150 научно-стручних публикација код нас и у иностранству
- Објавио је 23 књиге
- Примљен у удружење професионалних новинара Србије

* * *

Доласком на специјализацију гинекологије у Шведску, у Стокхолм, упознајем се први пут са андрологијом, младом науком која се бави мушкарцима од зачећа мушког пола па до позне старости. До тада се за андрологију код нас није чуло. Прва и основна практична знања из андрологије стичем на Институту за репродуктивну физиологију, код водећег европског андролога професора др Рунета Елијасона. Касније сам магистрирао и докторирао у овој области.

Како професор др Јован В. Мичић, некадашњи декан Медицинског факултета у Београду, наводи и књизи “Мушки климактеријум”: Аутор примаријус др Саво Бојовић је без сумње пионир у изучавању функција гонада и творац наше андрологије. Његова деценијска искуства су изнета у овом научно-стручном делу и представљају прву књигу те врсте у нашој медицинској литератури, а сличне су ређе и у светској научној медицинској публицистици.

Књига Хумана репродукција

Свестан чињенице да код нас постоји драстичан пад стопе наталитета и да је према научним подацима мушкарац у 40% случајева одговоран за неплодност у браку, 20% супружници су заједно узрочници неплодности, а 40% разлог за неплодност може се наћи у жени, схватио сам да је нашем народу неопходно ставити на располагање све стечено знање и искуство како би им што пре помогао да реше проблеме своје неплодности. Ни једна ординација, ни већа градска здравствена установа није прихватила моју понуду да развијем у Београду једну овакву здравствену делатност – центар за андрологију и хуману репродукцију у друштвеном сектору. Направио сам елаборат и највероватније да и данас постоји у Градском секретаријату за здравље, Београд, и предао га тада надлежним који нису показали заинтересованост за оно што им се нуди.

Са одобравањем приватне лекарске праксе напуштам 1988. године, своје, до тада, радно место у државној служби и отварам Ординацију “Плодност” у Новим Бановцима која се превасходно бави испитивањем и лечењем брачне неплодности и то са основним садржајем ДЕТЕ БЕЗ ЕПРУВЕТЕ. 

Поред овога Ординација се бави гинеколошким случајевима најразноврсније проблематике, али исто тако и свим андролошким здравственим проблемима за које мушкарци до сада нису могли да нађу решење. Сексологија представља посебну област од значаја за хуману репродукцију, па се управо из тих разлога део сексолошке проблематике у основи налази у гинеколошким и андролошким садржајима, а посебну проблематику обухвата психијатрија где сам на највећој Психијатријској ординацији у Стокхолму ЛОНГБРУ провео осам месеци, да бих касније паралелно у Стокхолму у САВЕТОВАЛИШТУ ЗА БРАЧНЕ ПРОБЛЕМЕ практично проверавао своје знање и умеће усавршавајући најсавременије методе из ове области.

У Ординацији "Плодност" у Новим Бановцима створени су услови да се компетентно испитује и лечи брачна неплодност како би брачни пар остварио своју репродукцију природним путем – спонтано без икаквих инсеминација и вантелесне оплодње све док је то могуће. Уколико се успе нашим уобичајеним методама тек тада се ради у нашој организацији инсеминација или вантелесне методе (АИФ или ИСЦИ).

Велики је број брачних парова који су код нас, а и у разним земљама Европе, покушали више пута вантелесну оплодњу и нису успели да реализују жељену трудноћу. Обратили су нам се за помоћ и на њихово и наше велико задовољство успели смо у највећем броју случајева да се заједнички радујемо трудноћи и порођају.

.........

Контакт: 

Моб: +381 (0)63 8027529

Ел. пошта: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.